• 001d_fasade6.jpg
  • 021_Tannleger_oslo_sentrum.jpg
  • 040_Tannlege_Oslo_sentralt.jpg
  • 045_temoor-ilyas-godetenner.jpg
  • 053-Mari-01.jpg
  • 055---Tannlege-Ombudstvedt.jpg

Hva er tannkjøttsykdom?

Vi har flere typer tannkjøttsykdommer. I hovedsak er det snakk om betennelse i tannkjøttet. Det er ikke uvanlig å ha en form for betennelse i tannkjøttet. Ofte merkes dette ved at tannkjøttet føles hovent, eller at det kan blø når vi pusser tennene. Vi snakker som regel om to typer betennelsestilstander i tannkjøttet, nemlig gingivitt og periodontitt.

 

Gingivitt

Gingivitt er en overfladisk tannkjøttbetennelse. Ved gingivitt vil tannkjøttsranden være hoven og rødlig. Det vil i tillegg kunne blø når man pusser tennene. Dette kommer av at tannkjøttet reagerer på plakket, eller belegget, som ligger langs tannkjøttet.
Gingivitt gir i utgangspunktet ikke noen varige skader, og kan forebygges med god munnhygiene som bidrar til at man får vekk belegget som irriterer tannkjøttet. I enkelte tilfeller kan gingivitt utvikle seg videre til periodontitt.

Periodontitt

Periodontitt, også kjent som «pyrea», er en tannkjøttbetennelse som gir tannløsning. Tannen sitter fast til tannkjøttet ved hjelp av noen fibre, og til kjevebenet. Ved periodontitt vil man få en varig skade på fibrene og benet vil i tillegg brytes ned. Man får altså tannkjøttslommer. 

Bakterier som trives i disse lommene vil ødelegge tannkjøttet og bryte ned kjevebenet, noe som fører til at tennene løsner. For å unngå videre nedbrytning av benet, må man fjerne bakteriene. Dette gjør tannlegen ved å utføre en grundig rens av tannstein og betennelsesvev i tannkjøttlommene.
Periodontitt er en vanlig sykdom. Nærmere halvparten av alle over 40 år har en form for periodontitt. I sjeldnere tilfeller kan man også få periodontitt i yngre aldre. Da er det ofte er aggressiv form av sykdommen.
9 av 10 av med periodontitt er røykere. I tillegg kan underliggende sykdommer, hormonelle forandringer og genetisk predisposisjon virker inn på utviklingen av sykdommen. Periodontitt starter som regel med en gingivitt. Det er derfor viktig å jevnlig gå til kontroll hos tannlegen for kontroll av tannkjøttet.

tannkjottsykdom tannlege oslo

 
Tannlege Oslo: godetenner as - vi tar vare på tannhelsen din! Vi holder til sentralt i Oslo sentrum og det er lett å finne vårt tannlegekontor ved Tinghuset i Oslo sentrum. Klikk på lenken for å finne åpningstider og annen kontaktinformasjon (blant annet kart og rutetider for kollektivtransport). Du finner også annen nyttig informasjon for din tannhelse her på våre sider. Er det noe vi kan hjelpe deg med, så ta kontakt med oss og bestill en time. Det er viktig med regelmessig sjekk av tennene. Vi tilbyr også studentrabatt om du er student i Oslo eller i en annen by.
     BESTILL TIME NÅ PÅ TELEFON 22 20 43 81
C J Hambros plass 7
0164 OSLO

Telefon: 22 20 43 81
Tjenester
Undersøkelse
Mistet fylling
Hjelp mot tanngnissing